Pad Thai – Thajská klasika v jednoduché podobě
   02/20/2025 10:36:45     Home
Pad Thai  – Thajská klasika v jednoduché podobě

Pad Thai je ikonické thajské jídlo, které si získává oblibu po celém světě. Originální verze však může být pro některé evropské jazýčky příliš výrazná – pálivá nebo rybí. Proto vám přinášíme jemnější, přístupnější verzi Pad Thai, kterou zvládnete připravit doma během chvilky – a s běžně dostupnými surovinami.

?️ Proč si tento recept zamilujete?

  • Jemnější chuť, méně pálivé

  • Není potřeba shánět exotické suroviny

  • Hotovo za 30 minut

  • Skvělé pro masožravce i vegetariány

? Suroviny (2–3 porce)

? Hlavní:

  • 200g rýžových nudlí

  • 200g krevet (nebo kuřecí prsa / tofu)

  • 2 vejce

  • 100g mungo klíčků

  • 1/2 cibule nebo šalotky

  • 2 jarní cibulky

  • 50g arašídů (nesolené, nasekané)

  • 2 lžíce rostlinného oleje

? Jemná Pad Thai omáčka:

  • 2 lžíce rybí omáčky (nebo sójové omáčky pro vegetariány)

  • 1,5 lžíce třtinového cukru

  • 2 lžíce tamarindové pasty (nebo 1,5 lžíce octa + 1/2 lžičky medu)

  • 1 lžíce světlé sójové omáčky

  • 1/2 lžičky jemné papriky (volitelně)

  • 3 lžíce vody

?‍? Postup

  1. Namočte nudle do teplé vody na 20–30 minut, poté sceďte.

  2. Připravte omáčku: Smíchejte všechny ingredience.

  3. Smažení:

    • Na oleji osmahněte cibuli.

    • Přidejte krevety/kuře/tofu a opečte.

    • Vytlačte na stranu, přidejte vejce a rozmíchejte.

  4. Přidejte nudle, smažte asi 2–3 minuty.

  5. Přilijte omáčku, dobře promíchejte.

  6. Přidejte klíčky a jarní cibulku, krátce osmahněte a odstavte.

  7. Servírujte, posypte arašídy, přidejte limetku.

? Tipy

  • Méně rybí omáčky, více sójovky = méně výrazná chuť

  • Tamarind lze nahradit octem a medem

  • Papriku použijte pro barvu bez pálivosti

S tímto receptem si můžete dát Pad Thai i v evropské kuchyni, bez zbytečných komplikací nebo netypických surovin. Skvělý oběd či večeře během půl hodiny.

Comments

Log in or register to post comments