
Pad Thai je ikonické thajské jídlo, které si získává oblibu po celém světě. Originální verze však může být pro některé evropské jazýčky příliš výrazná – pálivá nebo rybí. Proto vám přinášíme jemnější, přístupnější verzi Pad Thai, kterou zvládnete připravit doma během chvilky – a s běžně dostupnými surovinami.
?️ Proč si tento recept zamilujete?
-
Jemnější chuť, méně pálivé
-
Není potřeba shánět exotické suroviny
-
Hotovo za 30 minut
-
Skvělé pro masožravce i vegetariány
? Suroviny (2–3 porce)
? Hlavní:
-
200g rýžových nudlí
-
200g krevet (nebo kuřecí prsa / tofu)
-
2 vejce
-
100g mungo klíčků
-
1/2 cibule nebo šalotky
-
2 jarní cibulky
-
50g arašídů (nesolené, nasekané)
-
2 lžíce rostlinného oleje
? Jemná Pad Thai omáčka:
-
2 lžíce rybí omáčky (nebo sójové omáčky pro vegetariány)
-
1,5 lžíce třtinového cukru
-
2 lžíce tamarindové pasty (nebo 1,5 lžíce octa + 1/2 lžičky medu)
-
1 lžíce světlé sójové omáčky
-
1/2 lžičky jemné papriky (volitelně)
-
3 lžíce vody
?? Postup
-
Namočte nudle do teplé vody na 20–30 minut, poté sceďte.
-
Připravte omáčku: Smíchejte všechny ingredience.
-
Smažení:
-
Na oleji osmahněte cibuli.
-
Přidejte krevety/kuře/tofu a opečte.
-
Vytlačte na stranu, přidejte vejce a rozmíchejte.
-
-
Přidejte nudle, smažte asi 2–3 minuty.
-
Přilijte omáčku, dobře promíchejte.
-
Přidejte klíčky a jarní cibulku, krátce osmahněte a odstavte.
-
Servírujte, posypte arašídy, přidejte limetku.
? Tipy
-
Méně rybí omáčky, více sójovky = méně výrazná chuť
-
Tamarind lze nahradit octem a medem
-
Papriku použijte pro barvu bez pálivosti
S tímto receptem si můžete dát Pad Thai i v evropské kuchyni, bez zbytečných komplikací nebo netypických surovin. Skvělý oběd či večeře během půl hodiny.